Prečo Francúzi nepriberajú? (A mali by?)

Autor: Vladimir Janov | 4.1.2017 o 20:11 | (upravené 5.1.2017 o 15:03) Karma článku: 11,20 | Prečítané:  32162x

Rád by som k tejto zaujímavej téme prispel aj ja svojimi osobnými postrehmi práve v období, kedy sa plynule prechádza od vymienania si receptov na koláče k vymieňaniu si receptov na chudnutie.

Keď sa medzinárodná štúdia zaoberala otázkou: “Ktorý národ si najviac asociuje jedlo so zdravím a najmenej so samotným potešením ?”, na prvom mieste sa umiestnili Američania a na poslednom Francúzi. Napriek všetkým tým tučným krémom, omáčkam, vysokokalorickým syrom, dezertom, maslu či bielemu pečivu (a croissantom!) je obéznych len 11,3 percent Francúzov. Dlhoročný výskum ukázal, že aj keď skonzumujú 4x viac masla, 3x viac bravčového mäsa a o 60 percent viac syrov ako Američania, stále majú trikrát nižší výskyt srdcovocievnych chorôb. Hovorí sa tomu aj francúzsky paradox a je dokonca súčasťou osnov na lekárskych fakultách. Čo ho teda spôsobuje? 

Jedlo

Jedlo je pre Francúzov vrchol potešenia, niečo posvätné. Poriadna narodeninová oslava s priateľmi či Silvester sa nesmú obísť bez gurmánskej viacchodovej večere a fliaš dobrého vína. "Alkoholová párty" ako ju poznáme u nás? Na tú sa mi za 6 rokov nepodarilo nahovoriť nikoho. Vraj prečo by si mali dobrovoľne spôsobiť to, aby im na druhý deň bolo zle. Hmm. Niečo na tom asi bude, no ako znie známe heslo: "Žiaden vtipný príbeh nezačal šalátom." Ale späť k jedlu a jedeniu. Držať  diétu je pre nich, podobne ako pre Talianov, niečo nepredstaviteľné a neprirodzené. Ich strava je založená na stáročnej histórií a tradícii.  Nepočítajú kalórie, nedajú na rady v magazínoch, jednoducho jedia tak, ako bolo u nich doma zvykom. Najvyššou métou je chuť

Po návrate na Slovensko som sa nestačil diviť, koľko reklám sa venuje liekom na trávenie,  na rôzne bolesti žalúdka, vitamínom atď. Vo Francúzsku takéto reklamy nie sú, pretože sa to jednoducho vymyká z ich vštiepenej prirodzenosti. Jedia množstvo jogurtov, ovocia a zeleniny, ktorá je súčasťou každého jedla. Čo sa mi najviac páči je, že dobre sa je doslova všade. Či je to školská alebo firemná kantína, internát, bistro alebo (stredne) lacná reštaurácia.

Kulinárska tradícia je hlboko zakorenená u každého Francúza. Schválne som použil mužský rod - ničím iným totiž u emancipovanej Francúzsky nezabodujete viac ako keď viete variť (a ešte sa viete obliekať a správať). Mať dobré auto? To by spôsobilo práve opačný efekt - bude vás tak mať za "frajera", ktorý si potrebuje nahrádzať sebavedomie. Ale to je už na inú tému. Ďalšou "výhodou" je, že nevyznávajú (vlastne ani nepoznajú) u nás obľúbený a moderný, non-sens "po šiestej sa neje". Kľudne si o desiatej dajú krvavý steak s hranolkami. Plus obrovský dezert. To je, čo sa týka výhod, všetko. Nevýhody si vyžadujú jednu ďalšiu kapitolu.

Striedmosť

Vlastnosť, ktorú u "Frantíkov" obdivujem asi najviac. Nemajú totiž radi okázalosť, ktorá do našich končín prúdi z pompézneho Ruska. Malé autá, malé apartmány, nevýzyvavý, priam nenápadný štýl obliekania, malá káva (bez"mliečka"), jogurty, čokoládové tyčinky a dokonca ešte aj malé ženské prsia! Aj keď za sebou vždy nechajú čistý tanier vymastený bagetou, pretože si jedlo jednoducho vážia, nedajú si "dupľu", ale radšej ďalší chod. Na raňajky si radi doprajú megakalorický croissant, no nikdy nie druhý, aj keby ho mali v akcii zadarmo. Obedy a večere sú väčšinou veľké, pestré a na viac chodov. Súčasťou obeda býva často aj jogurt, ovocie či dezert. Medzitým však nejedia žiadnu desiatu či olovrant. Radšej budú trocha hladovať, ale potom si jedlo pomaly a dlho vychutnávajú. Až teraz sa dozvedám, že tento jav, kedy je medzi jedlami viac než 5 hodinová pauza, sa nazýva "čiastočné hladovanie" a okrem iného urýchľuje spaľovanie tukov, najmä podkožných. Avšak dôvod k ich štíhlym postavám v každom veku je podľa iných štúdií oveľa prozaickejší.

In Vino Veritas

Ak si myslíte, že Francúzi pijú víno od rána do večera a denne u nich doma "padajú" fľaše, ste na omyle. Víno pijú Francúzi len k (pred)jedlu a samozrejme k syrom - vražedná gurmánska kombinácia, ktorá sa nedá naučiť hneď. Doma si nalejú deco, dve a fľašu odložia naspäť do chladničky. U nás by sa to považovalo za smiešne, trochárske či slabošské a podobne tak reagovali aj slovenskí predavači, keď som zháňal pumpičku na odsatie vzduchu z flaše. Nevysvetlíš. Ak si víno otvoríte večer, len tak, “ku telke” nečudujte sa, že na vás budú pozerať cez prsty a myslieť si, že ste alkoholik. Netuším čo by povedali na náš "tradičný" piatok večer, kedy si celé Slovenko resetuje hlavy.

Pravidelný pohyb

Pravidelný šport je súčasťou ich životného štýlu. A to v každom veku. Drvivá väčšina mojich francúzskych priateľov či kolegov pravidelne športujú (dokonca vrátane informatikov -"kockáčov"). Nie sú veľkými význávačmi fitness centier, skrz svoju zakorenenú prirodzenosť sa snažia čo najviac aktivít vykonávať vonku. Kalórie vedia šikovne páliť aj pri naoko bežných aktivitách, akými sú rýchla chôdza či preferovanie schodov pred výťahom. Na rozdiel od Ameriky tu nie je hanba ísť pešo namiesto auta.

Varenie doma 

Tradícia variť si doma z vlastnoručne nakúpených, najmä čerstvých potravín je najlepším spôsobom ako sa vyhnúť konzervantom a vedieť, čo vlastne jeme. Pretože ako znie jedno ich príslovie: "On creuse sa tombe avec sa fourchette" (Hrob si kopeme vlastnou vidličkou).

Záver

Kedy ste videli jesť Francúza rýchlo? Alebo na ulici pri chôdzi? Podobne ako u Talianov, je toto pre nich azda najväčším hriechom. Jesť aby sme (pre)žili a nie naopak. Francúzi sú jednoducho majstri v skombinovaní dvoch, na prvý pohľad nezlúčiteľných vecí - stráženie si váhy a neobmedzovanie sa v jedle. A robia prirodzene, bez námahy a navyše s potešením. Čo tak si to vyskúšať namiesto diéty ako novoročné predsavzatie?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.


Už ste čítali?